Lorem ipsum dolor sit amet, adipisc ing elit, consectetur adipiscing elit. Duis ut ligula leo adipiscing elit.

PHONE:           0035 244 58 265

E-MAIL:           info@example.com

ADDRESS:      Rohr PL 989, NY

Instagram

Different heroes HAŠK-a Mladost

Događaj projekta Erasmus + Sport „Sports for Different Heroes“,
Sportski park Mladost, Zagreb (Hrvatska), 16. lipnja 2019. godine

Projekt Erasmus + Sport „Sports for Different Heroes“ (trajanje 01.01.2019. – 30.06.2020., kojim koordinira Olympiacos, a partneri su Lazio, Crvena zvezda, APOEL i HAŠK Mladost) želi iskoristiti sport kao način integracije i uključivanja za osobe s mentalnim poteškoćama. Svaki od multišportskih klubova pristupio je provođenju projekat svojom specifičnom metodama. Dok se većina klubova koristila razne sportove, često ekipno, HAŠK Mladost se opredijelio za džudo – individualni sport u kojem se trening održava najčešće između trenera i učenika.

Svakom se učeniku pristupa prema njegovim potrebama i zahtjevima, prilagođavajući se specifičnim poteškoćama koje ima svatko od djece i mladih koji su sudjelovali u ovoj eksperimentalnoj projektnoj aktivnosti. Judo je kontaktni sport – koristi se integritetom osoba u obrani kroz ispravno držanje, pokret i pripremom za borbu. Sama borba koristi specifične tehničke pokrete koji omogućavaju osobi da se brani i postigne cilj nadvladavanja protivnika.

Na motoričkoj razini – vrlo je važno shvatiti da vježbanjem i igranjem postaje mnogo lakše motivirati osobe s mentalnim poteškoćama da razvijaju pokrete koji su situacijski definirani, omogućavajući im da se polako prilagođavaju okolnostima tatamija.

Na socijalnoj razini – osobe s mentalnim poteškoćama često imaju i dodatne socijalne poteškoće. S treniranjem pojedinačnog sporta – poput juda – ovaj problem rješava na način da polaznici stječu dodatno samopouzdanje u interakciji s drugim ljudima na temelju pravila, osjećaja svrhe i natjecanjem s drugim sportašima.

Trener svakako treba imati iskustvo u radu s osobama s poteškoćama, posebno mentalnim, što dulje iskustvo to će trener biti stručniji. Lako je primijetiti kako je obrazovanje u području sporta s poteškoćama nerazvijeno, a iskustvo najbolja kvalifikacija za postizanje rezultata u treningu. HAŠK Mladost imao sreću što u svom trenerskom kadru ima trenera koji već niz godina radi s osobama s mentalnim poteškoćama – Rene PETROVIĆ, koji ima više od 15 godina iskustva i vodi jednog sportaša s poteškoćama na njegovom putu do međunarodnog sportskog uspjeha – Tomislav IVAŠKOVIĆ. Kad imate pravog profesionalaca i osobu koja se na tatamiju osjeća samouvjereno, novi članovi će se osjećati opuštenije i biti će željni isprobati novi sport.

Na kraju je aktivnost trajala dva sata, jer je bilo potrebno neko vrijeme da se svi obuku u kimono i postave na uredan način da se izmjenjuju i kasnije rade u parovima. Osobe koje su sudjelovale u eksperimentalnoj akciji:

Marko K., 15.8.1995.
Hrvoje F., 22.11.1987.
Igor S., 5.8.1967.
Magdalena H., 25.1.2004.
Tomislav Č., 10.10.1971.
Dominig Gj., 24.10.1996.
Tomislav I., b. 28.5.1987.

Zajedno s Reneom još dva trenera su vodili treninge.

Završne napomene nakon odrađenog eksperimentalnog trening: za osobu poput mene bez prethodne stručnosti u ovom području ovo je bilo vrlo korisno iskustvo, svjedočiti kako se mladi prilagođavaju i prihvaćaju novi sport kako bi komunicirali i surađivali sa okolinom. Judo je, kao kontaktni sport, ljudima pružio priliku da međusobno dokažu svoje motoričke, ravnotežne sposobnosti i snagu. Posebno je zanimljivo svjedočiti kako su međusobno komunicirali, slijedeći redovna pravila i koncepte borbe u judu.

Judo je sport koji preporučujemo i drugim klubovima da koriste kako bi osobama s mentalnim poteškoćama pružili novu perspektivu i novu metodu za razvoj svojih motoričkih i socijalnih vještina. Judo je fantastičan način da se zabave i da se druže.

This site is registered on wpml.org as a development site.